Журито

Журито на „Игра на годината“ се състои от председател и десетима членове. Те са няколко вида според начина им на избиране - представители на медиите, на общността от играчи, на Сдружението и почетни членове.

Представителите на медиите са мандатни членове на журито, които се избират от сдружението за срок до три години.

Магдалена Соколова-Чолакова

Мандат: 3 години

от 2020 г.
до 2023 г
.

Маги е първият представител на медиите в журито. Позната още като Aravala от списанието Shadowdance, тя активно се занимава с писане на ревюта за настолни игри (и не само). Като журналист в ръцете ѝ попадат всякакви заглавия и критиката не ѝ е чужда. Маги харесва игри интересни механики, без значение сложността на правилата.

Познавате Маги от:

Христо Симеонов

Мандат: 3 години

от 2020 г.
до 2023 г.

Христо е вторият представител на медиите в журито. Той е основател на сайта Board Delights и един от най-дългогодишните автори на съдържание за настолни игри в страната. Подписал се е под стотици статии за игри в най-различни жанрове. Христо харесва добре изпипани геймплей механики, както и вълнуващи и нетрадиционни теми.

Познавате Христо от:

Антоан Попов

Мандат: 2 години

от 2020 г.
до 2022 г.

Антоан е третият представител на медиите в журито. Неговият канал Как Се Играе набира популярност и помага на феновете на настолни игри в борбата с книжките с правила. Запазена марка в качествените му клипове са свежите и тематични шеги. Антоан харесва social deduction игрите, защото са подходящи както за опитни, така и за нови играчи.

Познавате Антоан от:

Представителите на общността са мандатни членове на журито, които се избират по предложение на представителите на медиите за срок до две години без възможност за последователни мандати.

Антония Дончева

Мандат: 2 години

от 2020 г.
до 2022 г.

Тони е първият представител на общността в журито. Тя е един от съдържателите на столичния клуб за настолни игри Другият замък. Нейното ежедневие е изпълнено с разнообразни заглавия, както и с мненията на играчите за тях. Тони обича заплетени игри и в последно време работи над това да се научи да губи.

Познавате Тони от:

Ивайло Драганов

Мандат: 2 години

от 2020 г.
до 2022 г.

Ивайло е вторият представител на общността в журито. Той е част от фондация "Да играем" и един от основните "виновници" за ежегодния фестивал "Настолен град" в Търново. Ивайло се увлича по игри с прости правила и ограничен брой механики, които обаче водят до интересни за играча избори.

Познавате Иво от:

Руси Папазов

Мандат: 2 години

от 2021 г.
до 2023 г.

Руси е третият представител на общността в журито. Той е национален шампион на България по Каркасон, а в момента един от огранизаторите на турнири по популярната tile laying игра. Руси харесва игри с нисък праг и висок таван на трудност, декбилдъри и игри с космическа тематика. С удоволствие експериментира с нови механики.

Познавате Руси от:

Почетните членове са мандатни членове на журито, които се избират еднолично от председателя на журито за срок от една година с възможност за преизбиране.

Цветина Лунгарова

Мандат: 1 година

от 2021 г.
до 2022 г.

Ина е почетен член в журито и създател на канала Collective View, чиято цел е да надгради традиционните субективни коментари на игри с анализ на мнения, събрани от множество играчи чрез тематични анкети. Ина обича комплексни състезателни игри с асиметрия и активно взаимодействие между играчите, а любимият ѝ жанр е 4X. Интересуват я също абстрактни игри и игри със скрити роли.

Познавате Ина от:

Христо Филипов

Мандат: 1 година

от 2021 г.
до 2022 г.

Ицо е почетен член в журито. Той е един от най-запалените настолни геймъри у нас и собственик на магазина за настолни игри Time2Play.bg. Ицо харесва всякакви игри, но особена страст са му игрите за двама и винаги е в търсене на перфектния опонент. Игрите с историческа тематика, както и тези по любима книга/филм също са от тези, които му доставят най-голямо удоволствие от играенето!

Познавате Ицо от:

Представителите на Сдружението са постоянни членове на журито.

Кристиян Дамянов

Представител на сдружението


Кристиян Дамянов е един от учредителите на сдружението. Настолните игри са основното хоби на "Китаеца", известен с това, че е получил емблематичния си прякор по време на особено оспорвана игра на The Resistance. Увлича се по кратки до средно продължителни игри, а голямата му слабост са изложенията.

Познавате Кристиян от:

Васил Лозанов

Представител на сдружението


Васил Лозанов е третият учредител на сдружението. Той се грижи разрастването на настолните игри в България в качеството си на автор, организатор на фестивала Sofia Board Game Weekend и движеща сила на разрастваща се общност от талантливи български дизайнери. Умира за декбилдъри и ролеви игри, и обича да подкрепя родните клубове.

Познавате Васил от: