Журито

Журито на „Игра на годината“ се състои от председател и десетима членове. Те са няколко вида според начина им на избиране - представители на медиите, на общността от играчи, на Сдружението и почетни членове.

Представителите на медиите са мандатни членове на журито, които се избират от сдружението за срок до три години.

Магдалена Соколова-Чолакова

Мандат: 3 години

от 2020 г.
до 2023 г.

Маги е първият представител на медиите в журито. Позната още като Aravala от списанието Shadowdance, тя активно се занимава с писане на ревюта за настолни игри (и не само). Като журналист в ръцете ѝ попадат всякакви заглавия и критиката не ѝ е чужда. Маги харесва игри интересни механики, без значение сложността на правилата.

Познавате Маги от:

Христо Симеонов

Мандат: 3 години

от 2020 г.
до 2023 г.

Христо е вторият представител на медиите в журито. Той е основател на сайта Board Delights и един от най-дългогодишните автори на съдържание за настолни игри в страната. Подписал се е под стотици статии за игри в най-различни жанрове. Христо харесва добре изпипани геймплей механики, както и вълнуващи и нетрадиционни теми.

Познавате Христо от:

Максимилиан Бербечелов

Мандат: 3 години

от 2023 г.
до 2025 г.

Макс е третият представител на медиите в журито. Той е водещ на Шоуто на Максимилиан Бербечелов в YouTube и изгряваща звезда на родната медийна сцена. Той е виден роден критик и има амбицията да повлияе позитивно на изборите на журито. Макс харесва големи и сложни игри и държи на тематичност и качество на компонентите. 

Познавате Макс от:

Представителите на общността са мандатни членове на журито, които се избират по предложение на представителите на медиите за срок до две години без възможност за последователни мандати.

Аспарух Виткинов

Мандат: 2 години

от 2022 г.
до 2024 г.

Аспарух е първият представител на общността в журито. Той е виден член на играчите във Велико Търново и част от фестивала за игри в града - Настолен град. Аспарух харесва широк спектър от категории игри, но напоследък фокусът му пада върху заглавията с прости правила и изчистен геймплей.

Познавате Аспарух от:

Стефан Караманов

Мандат: 2 години

от 2022 г.
до 2024 г.

Стефан е вторият представител на общността в журито. Той е един от съдържателите на столичния клуб за настолни игри Другият замък и играч с дългогодиштен опит. Стефан предпочита игри, които успешно и елегантно комбинират механика и възникваща в движение история.


Познавате Стефан от:

Руси Папазов

Мандат: 2 години

от 2021 г.
до 2023 г.

Руси е третият представител на общността в журито. Той е национален шампион на България по Каркасон, а в момента един от огранизаторите на турнири по популярната tile laying игра. Руси харесва игри с нисък праг и висок таван на трудност, декбилдъри и игри с космическа тематика. С удоволствие експериментира с нови механики.

Познавате Руси от:

Почетните членове са мандатни членове на журито, които се избират еднолично от председателя на журито за срок от една година с възможност за преизбиране.

Марина Георгиева

Мандат: 1 година

от 2022 г.
до 2023 г.

Марина е първият представител на "народа" в журито за тази година. Тя влиза в проекта с години опит и широки интереси в настолните игри. Марина обича комбинативни игри от всякакви категории и тежести

Познавате Марина от:

Йордан Георгиев

Мандат: 1 година

от 2022 г.
до 2023 г.

Йордан е вторият почетен член за 2023 г. в журито. Той е активен играч на настолни игри и един от тазгодишните представители на "народа". Йордан е силно състезателен играч и обича игри за двама. 

Познавате Йордан от:

Представителите на Сдружението са постоянни членове на журито. 

Кристиян Дамянов

Представител на сдружението


Кристиян Дамянов е един от учредителите на сдружението. Настолните игри са основното хоби на "Китаеца", известен с това, че е получил емблематичния си прякор по време на особено оспорвана игра на The Resistance. Увлича се по кратки до средно продължителни игри, а голямата му слабост са изложенията.

Познавате Кристиян от:

Васил Лозанов

Представител на сдружението


Васил Лозанов е третият учредител на сдружението. Той се грижи разрастването на настолните игри в България в качеството си на автор, организатор на фестивала Sofia Board Game Weekend и движеща сила на разрастваща се общност от талантливи български дизайнери. Умира за декбилдъри и ролеви игри, и обича да подкрепя родните клубове.

Познавате Васил от: