Детска Игра на годината

Детска „Игра на годината“ е ежегодна награда в областта на настолните игри, която се връчва на отличилите се през годината заглавия, насочени към деца и семейства с деца. Поради спецификата на тази категория, тя се администрира от специално подбрано жури, което се състои от експерти, работещи и играещи с деца.

Детска Игра на годината

Зеленото лого е за четвъртата категория на наградата, добавена през 2022 г. В тази категория попадат игри, които:

  • са издадени на български, английски, немски език или езиково независими;

  • са дебютирали на пазара през последната една година;

  • са подходящи за деца и семейства с деца, и имат образователен елемент.

Председателят на Детска Игра на годината е постоянен член на журито и се избира от Сдружението за неограничен срок. Председателят има право да избира членовете на журито на категорията. Председателят, с одобрението на Сдружението, определя регламента по определяне на номинациите и победителя.

Йордан Филчев

Йордан Филчев е бивш почетен член на журито за основните три категории на Игра на годината и председател на детската категория.


Той се изявява като автор в блога си - GramaDancho, и доброволец на фестивали за настолни игри като VarnaGames и Настолен Град.


Данчо обича да играе с деца, защото си мисли, че ще му е по-лесно да победи. Уви, номерът му невинаги минава.

Журито на Детска игра на годината се състои от неопределен брой членове, които се избират пряко от председателя, с одобрението на Сдружението. Те нямат изрично определен със срок мандат (за разлика от членовете на журито в основните категории).

Грета Марчева

Грета е първият член на журито на Детска Игра на годината. Тя е мениджър и педагог в Додо Академия/Powwow Club в гр. Велико Търново. Тя ежедневно работи с деца от 5 до 12-годишна възраст и се грижи за това настолните игри да присъстват постоянно в техните занимания. Според Грета игрите са забавна форма на обучение и усъвършенстване на различни качества и умения у децата.

Познавате Грета от:

Преслава Байчева

Преслава е вторият член на журито на Детска Игра на годината. Тя е учител в гр. Русе и част от единствения клуб за настолни игри в града - BoardGames Ruse. Тя вярва, че настолните игри отварят страхотна възможност на деца и възрастни да прекарат ценно време заедно. Преслава счита, че детските игри имат специфична аудитория, която изисква от тях да бъдат забавни както на децата, така и на техните родители.

Познавате Преслава от:

Калоян Цветков

Калоян е третият член на журито на Детска Игра на годината. Той е от гр. София и работи като софтуерен инженер. Калоян навлиза в хобито покрай опитите си да държи сина си далеч от мобилните устройства, но в момента колекцията му наброява над 400 игри. Той мисли, че една детска игра трябва да бъде на първо място забавна за детето, но за да постигне това, тя трябва да притежава редица други качества.

Познавате Калоян от: