Сдружението

„Игра на годината“ е сдружение с нестопанска цел по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Сдружението е регистрирано в търговския регистър на Република България под ЕИК: 206203575. Основна цел на сдружението е да популяризира разпространението на настолните игри на територията на България чрез ежегодното отличаване на най-добрите сред тях от експертно жури. Сдружението се управлява от неговите органи - Общо събрание, което включва всички пълноправни членове на сдружението, и управител.

Николай Жеков - управител

Николай Жеков е сред учредителите на сдружението и в момента заема поста на управител. Неговият дългогодишен опит в сферата на настолните игри включва над седем години опит като журналист и създател на съдържание, както и дейност като издател и преводач. Той харесва тематични и тежки игри и се увлича по това да изследва историите на техните дизайнери, еволюцията на техните творения и мотивите в творчеството им. Участва в „Игра на годината“, защото вярва, че България има потенциала да допринесе за развитието на дизайнерските настолни игри в световен мащаб.

Кристиян Дамянов

Кристиян Дамянов е сред учредителите на сдружението. Настолните игри стават част от неговото ежедневие преди повече от седем години, превръщайки се в основно хоби, като слабост са му изложенията. В последно време той предпочита игри с кратка до средна продължителност, но с удоволствие играе и такива, които провокират с тематичност и оригиналност. Решението му да се включи в учредяването на „Игра на годината“ е продиктувано от убеждението му, че инициативата би допринесла развитието на хобито в България.

Васил Лозанов

Васил Лозанов е юрист, учител и самозван изследовател на модерната култура. Пресечна точка на голям брой от интересите си намира именно в настолните игри, за чието разрастване в България се грижи от няколко години насам в различни качества: като автор на игри, един от организаторите на фестивала Sofia Board Game Weekend, а понякога и просто като редовен посетител на кварталните клубове. Умира за декбилдъри и ролеви игри. В последните две години е отдаден на създаването и поддържането на разрастваща се общност от талантливи български дизайнери.