Журито

Христо Филипов

Познавате Ицо от:

Представи се.

Казвам се Христо Филипов и по образование съм юрист. Правото обаче не се оказа моята стихия и след няколко скучни години в професията реших, че е време за промяна. Настолните игри са моята истинска страст и хоби вече близо 20 години! Затова започнах работа в магазин за настолни игри, което пък с времето ми даде увереност, че мога да отворя свой собствен. Така и стана! С моята приятелка обединихме усилия и създадохме Time2Play. Сега ежедневието ми е изпълнено с проучване, поръчване, опаковане и разопаковане на настолни игри. Е, ще ми се да имаше време и за малко повече играене...

Каква е мотивацията ти да участваш като жури в проекта "Игра на годината"?

Като човек с доста опит в хобито – и в личен, и в професионален аспект, смятам, че моето мнение би било полезно за отсяването и определянето на най-добрите игри на годината. От егоистична гледна точка, мотивацията ми за участие е свързана и с желанието ми да играя повече, отколкото в момента. Натовареността ми в работата и пандемията се оказаха сериозна пречка за редовното играене, а това не ми харесва! Какъв по-добър мотив да зачестя игралните сесии от това, че в близките няколко месеца „трябва“ да изиграя тези сто-двеста игри, излезли през последната година? Молба – през следващите месеци не ме търсете за игри, на които няма щампа 2021!

Кои са последните три интересни игри, които игра, и с какво ти направиха впечатление?

Witchstone – страхотна нова игра на Райнер Книция, която повече бихте си помислили, че е на Стефан Фелд! Играта е по-тежка от обичайното за Книция, но недотам, че да пречи на флуидния геймплей. Впечатли ме по колко интересен начин са преплетени различните сфери за развитие в играта и това, че винаги можеш да измислиш начин да направиш хитра комбинация, която да доведе до голям ход!

Cubitos – обичам състезателни игри, обичам да мятам шепа зарчета, обичам и deck building/bag building, както и щури умения и разнообразието в игрите! Затова и харесах много Cubitos – тя има от всичко това в шарена и атрактивна опаковка.

MicroMarco: Crime City – малко съм late to the party с тази, но наистина едва наскоро успях да я пробвам и останах очарован. Имам прекрасни спомени как изиграхме половината сценарии на една крайпътна маса с гледка към язовир Въча. Историите са разказани по толкова чаровен и остроумен начин, че си е истинска забава да проследиш какво се е случило!

Кой е любимият ти дизайнер на настолни игри и защо?

Ако трябва да посоча един, то това ще е Райнер Книция. Въпреки че не мога да кажа, че негова игра ми е в топ 5 на любимите ми игри, той си печели мястото с това, че неговото име би се срещало най-често в топ 100 класацията ми (ако седна да я направя!). Игрите му винаги са елегантни, оставят у теб усещането, че работят като добре смазана машина и в болшинството си са много, много забавни!

Освен настолните игри - кои са другите ти хобита и интереси?

На теория – обичам да чета, да карам колело в планината, да играя баскетбол и тенис на маса. На практика – не остава много време за тези неща и, като изключим настолните игри, най-често разпускам с гледане на Английската Висша лига по футбол. Обичам и да пътешествам из красивите кътчета на България!