Журито

Христо Симеонов

Познавате Христо от:

Представи се.

Христо Симеонов Симеонов. От Добрич съм, но дълги години живях в София. Толкова дълги и осъзнати, че спокойно мога да разделя живота си на Добрич-София-Добрич (поне към момента), малко като разписание на влак. Неслучайно споменавам София, защото там получих образованието си - първо История, а след това и Право. Но не това образвание е толкова важно, колкото другото - "образованието в хобито". Започнах да играя настолни игри някъде около 2001 година, с класики като Risk и Axis&Allies. Малко преди това бях открил и настолните ролеви игри. В началото бях "военен геймър", после преминах през "америтраш" ера, след това "евро геймър", та до наши дни. Когато играя всякакви настолни игри и поддържам сайт и видеоканал за ревюта на последните. Откъдето и вероятно може да сте попадали на мен, ако сте почитатели на хобито.

Каква е мотивацията ти да участваш като жури в проекта "Игра на годината"?

Когато получих покана да ЖУРИРАМ български вариант на "Игра на годината", не се замислих особено. (бел.ред. все пак прочетох "текста в ситен шрифт"...професионална деформация). Идеята за събитие, което да популяризира настолните игри в България, един тепърва прохождащ пазар както като отношение, така и като култура в хобито, е основната ми мотивация.

Кои са последните три интересни игри, които игра, и с какво ти направиха впечатление?

Adventure Tactics - не обичам dungeon crawler-и...ама никак. Но тази игра ме накара да се влюбя в нея още от първата мисия. Лека, забавна и пристрастяваща. Анимационният арт е отличен, сюжетът е написан прекрасно, а геймплеят ми носи усещане за микс между Gloomhaven и Mechs vs Minions.

Fort - един отличен декбилдър с много "прецакай другарче", скрит под наивен арт и детска тема. "Fort" e игра, която спокойно може да носите навсякъде със себе си.

Gods Love Dinosaurs - не очаквах да харесам тази игра. Изглеждаше...не особено добре. Правилата звучаха глупаво и доста плоско. Но се оказа една отлична главоблъсканица, пълна с класически абстрактни похвати и пъзели. Забавна игра, която предлага достъпна тема и геймплей.

Кой е любимият ти дизайнер на настолни игри и защо?

БОК Влаада Хватил! Обожавам неговия подход към дизайна на настолни игри. Миксът между добре изпипани геймплей механики и вълнуващи, понякога и нетрадиционни, теми.

Освен настолните игри - кои са другите ти хобита и интереси?

Литературата и четенето. Ролевите игри и "Форевър ДМстването". Киното и лежането по дивана с пуканки. Спортът и разходките сред природата. Последните две малко се изключват, но "кот'такоа".