Журито

Мартин Томов

Познавате Мартин от:

Представи се.

Казвам се Мартин Томов, от Пловдив. Повече от 5 години съм силно запален по настолните игри. Ентусиазмът ми стигна дотам, че освен колекциониране се включих в съдружие за основаване на клуб за настолни игри в града - Meeple People. Участвал съм и в организирането на двете издания на фестивал за настолни игри Board with Me. Към този момент съм само играч, но още по-ентусиазиран.

Каква е мотивацията ти да участваш като жури в проекта "Игра на годината"?

Идеята е супер, има огромен потенциал и може да се превърне в една добра традиция. Бих се радвал да помогна това да се осъществи.

Кои са последните три интересни игри, които игра, и с какво ти направиха впечатление?

Terraforming Mars - играя я от излизането ѝ и не виждам как това би се променило в скоро време. Имам постоянна група от върли трайхарди, с които игрите са истинско предизвикателство. С финални резултати на 1-2 точки разлика, определено си заслужава всеки момент на всяко изиграване.

Marvel Champions - харесвам играта с нейното разнообразие и тематичност. Интригува ме идеята за създаване на супергеройско тесте, което да изправиш срещу някой от познатите злодеи от вселената на Марвел.

Wingspan - макар да недолюбвам особено много базовата игра, от гледна точка на комплексност и стратегия, няма как да не призная качествата й в комплект с двете разширения. Превърнаха играта от no-go в go-to опция.

Кой е любимият ти дизайнер на настолни игри и защо?

Много ми е трудно да определя само един, но бих наредил името на Eric Lang сред абсолютните фаворити. Играл съм много негови заглавия, които обожавам заради изчистения им дизайн, без това грам да вреди на супер увлекателен геймплей. Още няколко любими дизайнери са Vladimir Suchy, Scott Almes, Isaac Vega.

Освен настолните игри - кои са другите ти хобита и интереси?

Преди бях по-запален PC геймър, но сега настолните игри (и същите в дигитален формат) поизместиха това хоби. Също обичам литература - фентъзи, фантастика, трилъри с фантастични елементи (Джеймс Ролинс и Матю Райли ftw).