Журито

Магдалена Соколова-Чолакова

Познавате Маги от:

Представи се.

Казвам се Магдалена, родом съм от София и повече от 10 години се чудя кога ще успея да ги играя всички тия игри, дето съм събрала. През последните 8 години имам огромното удоволствие да съм част от екипа на онлайн списание Shadowdance (там ще ме срещнете като Aravala) – едно прекрасно място, където с колегите пишем за всичко фантастично на този свят, организираме игри и куизове и се опитваме да разкажем на света за нещата, които ни вълнуват.

Каква е мотивацията ти да участваш като жури в проекта "Игра на годината"?

Когато достатъчно дълго си бил консуматор на хобито, в един момент ти се иска да направиш нещо повече. Благодарение на списание Shadowdancе ревюирам игри редовно, с което се надявам, че вече помагам малко или много за популяризирането на добрите заглавия. Участието в "Игра на годината" приех като надграждане и естествена стъпка в посока на усилията ми да давам активна критична обратна връзка и да работя по въпроса любимото ми хоби да стане известно и „на сърце“ на повече хора. Надявам се и че ще допринесем българските игри да постигнат ниво, конкурентно на световната борд гейм сцена.

Кои са последните три интересни игри, които игра, и с какво ти направиха впечатление?

Dwergar – worker placement игра, която се развива в джуджешка мина, има истински камъчета за ресурси и успява да поддържа страхотна динамика през цялото време.

PARKS: Nightfall – екпанжън на чудесна игра, който я прави една идея по-геймърска и следователно още по-страхотна в очите ми.

Hanamikoji – лека игра за двама с чудесен арт, удобно малка кутия и много чаровна основна механика.

Кой е любимият ти дизайнер на настолни игри и защо?

Antoine Bauza определено е сред фаворитите ми, защото създава игри, които съчетават чудесна визия, интересен геймплей и прости правила заради което лесно мога да ги играя с всеки, без значение дали е запален геймър или начинаещ. Моите любими са 7 Wonders - една от първите модерни настолни игри, до които се докоснах и която продължава до ден днешен да ми е фаворит, Hanabi - за мен е една от най-добрите кооперативни игри, а Takenoko и The Little Prince: Make Me a Planet могат да накарат всеки моментално да се влюби в хобито.

Освен настолните игри - кои са другите ти хобита и интереси?

При мен се получи пълният комплект хобита – настолните игри са ясни, но освен тях съм запален PC геймър, огромен Dungeons and Dragons фен и страстен почитател на литература, особено фантастичната. Като прибавим малките удоволствия в живота като гледане на сериали и филми, оцветяване на миниатюри и редене на пъзели, човек може да се досети, че вечно страдам от липса на време за всичко.