Журито - Детска категория

Йордан Филчев

Познавате Йордан от:

Представи се.

Йордан Филчев - Грамаданчо. От Варна съм, макар че в момента съдбата ме бута малко по на запад. Имам 3 деца и много обичам да се потапяме заедно в света на настолните игри с тях, както и да предаваме хобито на приятелчета и съседчета, а за роднините то е ясно. Хлътнах по хобито преди десетина години край огъня на една планинска хижа и от тогава тези топли чувства си стоят.

Каква е мотивацията ти да участваш в журито на детска "Игра на годината"?

Влагам енергията си в проекти, които имат смисъл и добавена стойност за обществото. Детска “Игра на годината” е точно това - ще популяризира хобито на настолните игри в България сред деца и семейства и ще даде на ориентир за тези, които се срещат за първи път с него. Надявам се, че както с опитът си покрай фестивали (VarnaGames, Настолен Град), така и с габаритите ми (ГрамаДанчо), ще мога да бъда фар даващ насока търсещите път до пристана на игрите.

Кои са последните три интересни игри, които игра, и с какво ти направиха впечатление?

Woolfy - вие сте в ролята на трите прасенца и се опитвате да избягате от вълка като едновременно с това си построите и тухлената къщичка. Забавният момент е когато някое от прасенцата попадне в казана и останалите трябва да го спасяват.


Puzzle Beach - много добре ни пасва когато сме на път, защото е във формата на книжка, а допълнителен плюс е, че е и магнитна. Играта представлява серия от лабиринти, в които деца се опитват да достигнат до любимите си плажни играчки, поправейки си път между гъсто налягалите възрастни.


Jaws of the Lion - макар да не е точно детска, със сина ми Борко (10 г.) решихме, че е крайно време да вразумим нахалните твари обитаващи Gloomhaven, чрез възпитателните методи на старата школа.

Кои са основните елементи, които една добра детска игра трябва да притежава?

Тук ключовата дума е “занимателна”. А една игра е такава, когато тя е едновременно и достъпна в началото си, и леко затрудняваща с времето; когато тя може да хване детското око, но успява да заинтригува и родителите; добрата детска игра не е прекалено дълга, но за даденото ѝ време успява да разкаже интересна история.

Освен настолните игри, кои са другите ти семейни хобита и интереси, в които децата вземат участие?

От стандартните хобита с деца са четене на книжки, каране на колело и танци (пускаме си музика вкъщи всеки импровизира на “волната програма”). От малко по-необичайните са игрите на Склад и Логистика: “Вземи тези играчки, раздели ги по тип и ги напъхай в кашоните. Занеси всичко това в детската стая.”