Журито - Детска категория

Грета Марчева

Познавате Грета от:

Представи се.

От много години имам възможността и удоволствието да работя в Додо Академия, която е част от Powwow Club във Велико Търново, където се стремим да изграждаме една синергична култура. Ежедневната работа с деца от 5 до 12-годишна възраст и контактът с техните родители ни предоставят възможност за реализирането на образователни и социални проекти в различни направления – изкуство и занаяти, музика и театър, еко култура, здравословно хранене и спорт, технологии и медии, благотворителност и социална ангажираност. Настолните игри присъстват трайно в календара на целия клуб, а конкретно при децата, заедно с колегите, освен с образователна цел, ги използваме и като основен инструмент за изграждане и усъвършенстване на различни качества и умения – креативност, комуникация, работа в екип, планиране, анализ и решаване на проблеми, търпение, стремеж към усъвършенстване и отговорност. Да си отговорен за възпитанието и образованието не само на своите собствени деца (имам син на 18 г. и дъщеря на 6 г.) и да възприемаш всички деца около теб като свои е специфична задача, изискваща отдаденост, търпение и непрестанно усъвършенстване.

Каква е мотивацията ти да участваш в журито на детска "Игра на годината"?

Генералният мотив е все повече деца и техните родители да възприемат настолните игри не само като средство за забавление, но и като интересен и полезен начин за трупане на познание и личностно усъвършенстване. В света на високите информационни технологии, който все повече завладява нашето ежедневие и това на децата, както и специфичната ситуация в глобален мащаб, са причина да губим нормалната комуникация помежду си. Децата вече се раждат с технологиите, а за родителите им електронните устройства често се възприемат като "скрито оръжие", чрез което да си осигурят собствено спокойствие. Е, все повече ми се иска „оръжието“ да е друг тип и да не нанася щети, а децата да казват: "Хайде да изиграем някоя интересна настолна игра", вместо да са вперили поглед в екрана, без да осъзнават, че така залагат на карта собственото си въображение и развитие. А въображението е изключително важно за всички – както за децата, така и за техните родители. С участието си в журито на детска "Игра на годината" се надявам да подтикна все повече деца и респективно родители към един неизчерпаем свят с изключителни възможности, какъвто е този на настолните игри.

Кои са последните три интересни игри, които игра, и с какво ти направиха впечатление?

Тук е мястото да споделя, че винаги се опитвам да се абстрахирам от мисълта коя игра е интересна за мен самата. Наблюдавам и се съобразявам до голяма степен с желанието на децата за конкретна игра. Защото е важно една игра да се играе с удоволствие и без особено напрежение. В тази връзка игрите, които децата предпочитат са:

Activity Junior – креативна игра, която разкрива таланти, развива фантазията и уменията за комуникация, обогатява езиковата култура. Правилата са лесни и е възможно да се играе, както самостоятелно, така и в екип, в който играчите си сътрудничат.

Таласъмски истории – кооперативна игра от българския автор Никола Райков, създадена по едноименната му книга. Децата харесват тази игра, тъй като не се налага да се състезават помежду си, а да си помагат. От друга страна веднага правят паралел с книгата-игра. И така въздействието е двупосочно, защото красивата визия, интересните история и герои, лесните правила и дори фактът, че е българска някак естесвено и лесно насочват децата и към четенето на книги, което е чудесно.

Саботьор – скрити роли, красива визия, идеята, че доброто трябва да противодейства на злото. Това е и като проекция на реалния живот, където често се случва прогресът да бъде подложен на изпитание. Е, децата трябва да се стремят да бъдат от "добрите джуджета" и да предотвратяват злините.


Кои са основните елементи, които една добра детска игра трябва да притежава?

Добрата детска игра трябва да има висока стойност на преиграване, т.е. да не ти омръзва и всеки път да ти предоставя нови възможности. Играта трябва да зависи от децата и от техните решения или действия, а моментът на шанса да бъде сведен до минимум. Цветните герои, интересната история, простите правила, подходящата механика и не особено дългото времетраене в своята съвкупност трябва да допринасят индиректно за натрупването на познания чрез играта.

Освен настолните игри, кои са другите ти семейни хобита и интереси, в които децата вземат участие?

Семейните ни хобита са насочени към различните изкуства и природата. Рисуваме, свирим на музикални инструменти, превръщаме непотребни вещи в различни арт инсталации, четем книги, разхождаме се сред природата, готвим и се стремим да участваме активно в различни обществени инициативи.