Журито

Аспарух Виткинов

Познавате Аспарух от:

Блиц интервю

Представи се.

Казвам се Аспарух Виткинов, от гр. Ловеч, а от 2009 г. живея във Велико Търново. По настолни игри (различни от Монополи, Не се сърди човече и белот) ни запали Ивайло Драганов преди около 8 години, заедно с тогавашната ми приятелка, понастоящем съпруга. От тогава използваме всяка възможност да пробваме, купим и споделим интересни игри с приятели и познати. В началото взимахме участие като посетители на събитията на фондация "Да играем", което еволюира в активно участие в организиране и провеждане на всякакви инициативи в града и региона. Домът ни е винаги отворен за събирания за игри, но последните 18 месеца свободното време е малко по-ограничено заради едно малко човече (надяваме се бъдещ геймър). Използваме и всяка възможност да се съберем с приятели от различни краища на България на някоя вила, за да прекараме цял уикенд с настолни игри.

Каква е мотивацията ти да участваш като жури в проекта "Игра на годината"?

От началото на проекта "Игра на годината" следя номинациите и излъчените победители. Поканата за участие беше приятна изненада и се радвам, че ще мога да участвам активно в избора на следващите игри. Освен досег до повече нови заглавия, ще затвърдя и запознанства с хора, които съм срещнал покрай хобито.

Кои са последните три интересни игри, които игра, и с какво ти направиха впечатление?

Flamecraft - много достъпна игра с прости правила и винаги забавна с нови играчи.

Long Shot: The Dice Game - лека и забавна игра със залози и много късмет, която създава много емоции при наближаване финала.

Exit: The Game – Advent Calendar: The Mystery of the Ice Cave – вкъщи сме любители на игрите тип escape room, затова тази игра привлече вниманието ни. Всеки ден от 1 декември до Коледа отваряхме по 1 врата и вместо очаквания шоколад получавахме интересни пъзели, свързани помежду си със забавна история.

Кой е любимият ти дизайнер на настолни игри и защо?

Трудно бих връчил приз "любим дизайнер", тъй като обичам да играя разнообразни игри и изборът на дизайнер не е определящ. Но ако трябва да избера един, може би Шем Филипс се отличава от всички, защото повечето негови заглавия, които съм играл, са мой тип.

Освен настолните игри - кои са другите ти хобита и интереси?

Харесва ми да си играя с всякакви смарт джаджи и да анализирам как и защо работят. Предпочитам да си запоявам собствени устройства, въпреки че има вече готови такива. Винаги когато имам свободно време го използвам, за да прочета нещо ново в света на хардуера и софтуера.